Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS-beli csillagok színei
 Definíció
 Fénymennyiség
 Mi a szín?
 SDSS szűrők
 A csillagok fénye
 Hőmérséklet
 Sugárzási görbék
 A csúcs hullámhossza
 Spektrumok
 Szín-szín diagramok
 Diagram készítése
 SDSS diagram
 Más objektumok
 Színek kutatása

A csillagászati színek definíciója

Az előző részben néhány az SDSS adatbázisban szereplő csillag színét láttad. Lehet hogy vörösnek, kéknek, sárgának vagy fehérnek osztályoztad őket. De lehet, hogy problémát okozott némelyik csillag pontos színének eldöntése. Piros vagy inkább narancssárga? Sárga vagy fehér? A szín szubjektív döntés kérdése; amit egyvalaki kéknek nevez, más színárnyalatú lehet, mint másvalaki kékje.

Ha a csillagászok használni akarják valamire a csillagok színeit, először a színnek olyan definíciójára van szükségük, amiben mindenki meg tud egyezni; egy olyan mérésre, amit mindenki el tud végezni, hogy össze tudja hasonlítani a különböző csillagok színeit. A mérés amit választottak az, amit az előző részben láttunk: a szín két különböző szűrővel mért magnitúdó különbsége.

Magnitúdó

A magnitúdó egy szám, ami egy csillag vagy galaxis fényességét méri. A fényesebb objektumokhoz kisebb magnitúdó tartozik, a halványabb objektumokhoz nagyobb magnitúdó. A legfényesebb csillagok magnitúdója negatív szám.

A magnitúdóban egységnyi növekedés körülbelül 2.51-szeres csökkenésnek felel meg a fényességben - egy ötös magnitúdójú objektum körülbelül 2.51-szer halványabb, mint egy négyes magnitúdójú objektum. A nap magnitúdója -26. Az északi ég legfényesebb csillaga, a Szíriusz magnitúdója -1.5. A leghalványabb objektum, amit szabad szemmel még látunk, körülbelül 6 magnitúdójú. A leghalványabb objektum, amit az SDSS távcsöve lát körülbelül 23 magnitúdójú. Ha kíváncsi vagy más ismert csillagok magnitúdójára, vess egy pillantást a következő táblázatra a 314 legfényesebb csillagról.

Amikor azt mondjuk, hogy egy csillag bizonyos magnitúdójú, meg kell mondanunk a színt, amire a magnitúdó vonatkozik. A fenti magnitúdók sárga fényre vonatkoznak.

Az SDSS öt különböző színben mér magnitúdókat, öt különböző szűrővel készítve a felvételeket. A szűrő egy olyan ernyő, amely minden fényt kiszűr, kivéve egy adott színűt. Az SDSS távcső szűrői: zöld (g), vörös (r) és három szín amelyik emberi szemmel nem látható fényhez tartozik: ultraibolya (u) és két infravörös hullámhossz (i és z). A SkyServeren a csillag öt magnitúdóját (az öt szűrőn keresztül) az u, g, r, i és z betű jelöli. Az SDSS-t tervező csillagászok úgy választották ezeket a szűrőket, hogy a színek széles skáláját fedje le, figyelembe véve az érdekes égi objektumok színeit.

A színt a magnitúdók kivonásával jelöljük: u-g, g-r, r-i és így tovább. Ne felejtsd el, hogy ezek a mennyiségek mind magnitúdók, tehát a növekvő fényintenzitással csökkennek. Egy nagyobb g-r színű csillag vörösebb, mint egy kisebb g-r színű.