Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS-beli csillagok színei
 Definíció
 Fénymennyiség
 Mi a szín?
 SDSS szűrők
 A csillagok fénye
 Hőmérséklet
 Sugárzási görbék
 A csúcs hullámhossza
 Spektrumok
 Szín-szín diagramok
 Diagram készítése
 SDSS diagram
 Más objektumok
 Színek kutatása

Az SDSS csillagainak színei

Először vess egy pillantást néhány csillagra az SDSS adatbázisában. A következő két kutatási feladat megmutatja, hogyan vizsgálhatod a SkyServer segítségével a csillagokat. Magad is látni fogod a színeket, és megpróbálhatsz felfedezni néhány mintát, amelyek megmagyarázhatják, miért van a csillagoknak különböző színe.

1. kutatási feladat. Pillants bele a SkyServer adatbázisába, és keress különböző színűnek tűnő csillagokat. Keress kékeket, vöröseket, sárgákat és fehéreket.

A csillagok között a SkyServer Navigátor eszközével kereshetsz. Kattints az alábbi linkre az eszköz indításához. Az eszköz egy új ablakban fog elindulni, amiben az égbolt egy része lesz látható. A nagyítás gombokkal (a nagyítók és a kék téglalapok) segítségével tudsz nagyítani és kicsinyíteni. A N, W, S, E gombokkal tudsz az égen az égtájak mentén mozogni.

Kattints egy csillagra, hogy lásd az adatait. Az adatok az ablak jobb oldalán fognak megjelenni - "ra" és "dec", ami a csillag pozícióját adják meg, a "típus", ami azt mondja meg, hogy galaxisról vagy csillagról van-e szó, és a csillag "magnitúdói": u,g,r,i,z. A magnitúdókkal később fogunk megismerkedni, egyelőre mintákat fogunk keresni a magnitúdókban.

Amikor egy érdekes csillagot találsz, mentsd el az online jegyzettömbödbe. A mentéshez kattints az "Add to Notes" linkre a csillag adatai alatt. Egy papírra is írd fel a csillag ra és dec adatait, és írd le, milyen színűnek találod. Miután 10-15 csillagot kiválasztottál, kattints a "Show Notes"-ra, hogy megtekinthesd a jegyzettömbödet.

Navigátor eszköz indítása

2. kutatási feladat Most lássuk, fel tudsz-e fedezni valamilyen mintát a színek között. Jelöld ki a táblázatot az online jegyzettömbben. Indíts el egy grafikonrajzoló programot, mint például a Microsoft Excel, és másold bele a táblázatot (Excelben az Edit menüben Paste). Az alábbi lépések megmutatják, hogyan elemezheted az adataidat Microsoft Excelben; más grafikonrajzoló programokban hasonló lépéseket kell követned.

Nézd meg a jegyzeteket, amit az egyes csillagoknál látott színekről készítettél. Kattints az első adatsorra, és a tab vagy a jobbranyíl billentyűvel vidd a kijelölt dobozt az adataid után következő üres oszlopra. Írd be az első csillag színét, és nyomj entert. Ismételd meg ezt a lépést az összes csillagra amit láttál.

Most kattints az egyik cellára és válaszd ki az Adatok menüből a Rendezést. Rendezz u szerint növekvő sorrendben. Mit látsz, a színek csoportokba tömörülnek valamilyen minta szerint? Ismételd meg a rendezést g, r, i és z szerint is. Most látsz valamilyen mintázatot?

Most hozz létre a színektől jobbra még egy oszlopot. Jelöld ezt az oszlopot u-g-vel. Kattints az u-g oszlopra az első csillag sorában. Írj be egy = jelet. Kattints az első csillag u értékét tartalmazó cellára. Írj be egy - jelet. Kattints az első csillag g értékét tartalmazó cellára. Nyomj entert. Most kattints az imént feltöltött cella jobb alsó sarkában a kicsi négyzetre és húzd le az utolsó adatsorig. Az Excel automatikusan megismétli a kivonást a többi csillagra.

Ismételd meg ezt az eljárást, és készítsd el az g-r, r-i és i-z oszlopokat is. Most milyen mintázatot látsz? Melyik adatoszlop adja a legtisztább mintázatot?