Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS-beli csillagok színei
 Definíció
 Fénymennyiség
 Mi a szín?
 SDSS szűrők
 A csillagok fénye
 Hőmérséklet
 Sugárzási görbék
 A csúcs hullámhossza
 Spektrumok
 Szín-szín diagramok
 Diagram készítése
 SDSS diagram
 Más objektumok
 Színek kutatása

A csillagok fénye

Az alábbi ábrák az 1. kérdésben szereplő ábrák idealizált változatai. Azt mutatják, hogyan változik egy csillag által kibocsátott fény mennyisége a hullámhossz függvényében. A görbék a fény mennyiségét két csillagról mutatják: az egyik (a fenti) csúcsa 4000 Angströmnél, a másik csúcs hullámhossza 6400 Angströmnél van.

Csillagok 4000 Angström (fent) és 6400 Angström (lent) csúcshellyel

2. kérdés. Milyen színűnek látnánk ezt a két csillagot szemünkkel?

 

Tehát a csillagok által kibocsájtott fény hullámhosszát elemezve megválaszolhatjuk az előző rész kérdését: a csillagok azért tűnnek különböző színűnek, mert különböző hullámhosszakon különböző mennyiségű fényt bocsájtanak ki.

3. kérdés. Némelyik csillagnál a csúcs hullámhossza a spektrum infravörös részére esik, azaz nagyobb, mint a vörös fényé. Láthatjuk ezeket a csillagokat? Miért igen vagy nem? Milyen színűnek tűnnek? És mi van azokkal a csillagokkal, amelyeknél a csúcs hullámhossza az ultraibolyába esik?

3. kutatási feladat. Mi van azokkal a csillagokkal, amelyeknél a csúcs hullámhossza a zöld? Milyen színűnek látjuk őket?

Hogy megtudd, nézz bele az SDSS adatbázisba, és keress néhány csillagot, amelyek fényük nagy részét a zöld hullámhosszban bocsájtják ki (azaz olyan csillagokat, amelyek g magnitúdója kisebb, mint az összes többi magnitúdója. Ha egyedül nem találsz egyet sem, itt egy kis útmutató. Milyen színűnek látod ezeket a csillagokat? Erre számítottál?

A Navigátor eszköz indítása

4. kérdés Miért néznek ki a zöld tartományba eső csúccsal rendelkező csillagok úgy, ahogy?

Segítség: Nézd meg a fenti görbéken a látható spektrumot és gondolkozz a 3. kérdésre adott válaszodon.

A Nagy Kérdés

Most már látjuk, hogy a csillagok azért rendelkeznek különböző színnel, mert különbözik a sugárzásuk csúcsának hullámhossza. De még mindig itt a kérdés: miért különbözik a csillagok görbéinek csúcshelye? Hasonlóképpen, mivel egy csillagról egyedül a Földre érkező fénye alapján mondhatunk bármit is, vajon mondhatunk-e a csúcs hullámhossza alapján valami fontosat egy csillagról? A válasz igen. Kattints a következő oldalra, hogy megtudd, hogyan.

 

Feketetest-sugárzás programból származó fénygörbék, Davidson College (http://webphysics.davidson.edu/Applets/blackbody/).