Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS-beli csillagok színei
 Definíció
 Fénymennyiség
 Mi a szín?
 SDSS szűrők
 A csillagok fénye
 Hőmérséklet
 Sugárzási görbék
 A csúcs hullámhossza
 Spektrumok
 Szín-szín diagramok
 Diagram készítése
 SDSS diagram
 Más objektumok
 Színek kutatása

Szín-szín diagramok készítése

A teljes mérethez kattints a képre

Hogy elkészíthessük a szín-szín diagramot, először válaszd ki egy csillag két színét, például a g-r és u-g színt. Ezután készíts egy grafikont, u-g-vel az x tengelyen és g-r-rel az y tengelyen. A választott csillagnak egy pont fog megfelelni az ábrán. Keresd meg sok más csillag színét is, és ábrázold őket a grafikonon. A jobb oldali kép mutatja, hogyan nézhet ki egy szín-szín diagram.

Hogy megértsük, hogyan kell kinéznie egy hőmérsékleti forrásnak a szín-szín diagramon, tekintsük az alábbi hőmérsékleti sugárzási görbét. A kék görbe egy T = 5730 °C hőmérsékletű csillagé. A vörös egy hidegebb, T = 4730 °C fokos csillag. Az ábrán láthatók az SDSS ultraibolya, zöld és vörös szűrői.

Mindkét görbének nagyobb a zöld hullámhosszbeli intenzitása, mint az ultraibolya hullámhosszbeli intenzitása. Vagyis a zöld magnitúdó kisebb, mint az ultraibolya magnitúdó. Mivel a magnitúdó csökken, ahogy nő a csillag által kibocsájtott fény, a grafikon y tengelyén fölfelé haladva csökken a magnitúdó. Tehát u-g, ami az ultraibolya és a zöld magnitúdók közötti különbség, mindkét görbe esetén pozitív, de a T = 4730 °C hőmérsékletű görbére kisebb. Hasonló módon, g-r megnő a T = 5730 és a T = 4730 görbe között, habár nem annyira, mint az u-g.

8. kérdés. Ha ennek a két csillagnak elkészítenéd az x tengelyen u-g-t és az y tengelyen g-r-t feltüntető szín-szín diagramját, mit látnál?

A 8. kérdés arra kíváncsi, mit látnál a fenti két hőmérsékleti forrás szín-szín diagramján. De mi lenne ha sok hőmérsékleti forrás szín-szín diagramját készítenéd el? Ahogy változtatod a hőmérsékletet, változik a hőmérsékleti sugárzás görbéje. Ahogy a hőmérsékleti sugárzás görbéje változik, a színek is változnak. Mivel azonban a szűrők rögzített hullámhosszúak, az egyik szín csökkenésével (pl. u-g) a mások szín (pl. g-r) nő. Amikor különböző hőmérsékletű hőmérsékleti forrásokról készítünk szín-szín diagramot, egy egyenes vonalat kapunk.

Az u-g/g-r szín-szín diagram esetében a kapott vonal a 8. kérdésben szereplő két pontot összekötő vonal folytatása lesz. A vonal meredeksége a források megfigyeléséhez használt szűrőktől függ.

9. kérdés. Mit kapnál, ha elkészítenéd az x tengelyen g-r-et és az y tengelyen r-i-t tartalmazó szín-szín diagramot?
Segítség: gondolj arra, hogyan változnak a hőmérsékleti görbék nagyobb hullámhosszakon.

Tehát szín-szín diagramok készítésével egyszerűen meg tudjuk mondani, hogy egy csillag hőmérsékleti forrás/e. Ha a csillag az előző kérdésekben kapott egyenes vonulatba esik, akkor hőmérsékleti forrás. Ha a csillag nem esik rá az egyenes vonalra, akkor nem hőmérsékleti forrás.