Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS-beli csillagok színei
 Definíció
 Fénymennyiség
 Mi a szín?
 SDSS szűrők
 A csillagok fénye
 Hőmérséklet
 Sugárzási görbék
 A csúcs hullámhossza
 Spektrumok
 Szín-szín diagramok
 Diagram készítése
 SDSS diagram
 Más objektumok
 Színek kutatása

Szín és hőmérséklet

Egy csillag színe a csillag egy fontos tulajdonságáról árulkodik: átlagos hőmérsékletéről. Minden objektum kibocsájt egy úgynevezett "hőmérsékleti sugárzást" - az objektumot alkotó atomok véletlenszerű mozgásából származó fényhullámokat. Ha az atomok melegebbek, gyorsabban mozognak, és több sugárzást bocsájtanak ki. A melegebb és gyorsabban mozgó atomok hőmérsékleti sugárzásának más lesz a csúcshoz tartozó hullámhossza.

A lejátszáshoz kattints az animációra

Ha láttál már a tűzhelyen felmelegedő forró főzőlapot, megfigyelhetted a hőmérsékleti sugárzást "működés közben". Először nem látsz semmilyen fényt kijönni a főzőlapból, de érzed a hőjét. Amikor egy kicsit felmelegszik a lemez, sötétvörösen kezd izzani. Ahogy tovább melegszik, a lemez fényesebben kezd világítani, és elkezd megváltozni a színe: először narancssárga, majd sárga, végül kék lesz. Ha elveszed a melegről a lapot, elkezd lehűlni, és visszafele járja be a színeket. A jobb oldali animáción látható a színek sorrendje, amit a felmelegedő majd lehűlő lemez mutat.

Mi megy itt végbe? A forró lap, mint minden tárgy, hőmérsékleti sugárzást bocsájt ki. A lap az elektromágneses spektrum minden hullámhosszán sugároz, de sugárzásának nagy részét egy adott csúcs-hullámhosszon adja le, amely a lap hőmérsékletének növelésével rövidebb lesz. Szobahőmérsékleten infravörös sugárzást bocsájt ki, ami szemünknek láthatatlan. Ahogy a lap egyre melegebb lesz, a csúcs-hullámhossz egyre nagyobb hullámhosszak felé mozdul el: először vörös, majd narancs, sárga, és kék lesz. Ha tovább melegítenénk a forró lemezt (melegebbre, mint amit valaha el tudnánk érni a tűzön) a lemez élénk ibolya színnel világítana.

5. kérdés. Ha még jobban felmelegítenénk a lemezt, már nem is látnánk a fényét... mégis, bőrünk lesülne tőle! Miért?

A fizikusok azt találták, hogy a Világegyetemben minden objektum kibocsájt hőmérsékleti sugárzást. Így természetesen a csillagok is - ugyanolyan hőmérsékleti sugárzást, mint a fenti forró lapka. Ez a megfigyelés megmagyarázza az előző oldalon feltett kérdést: a különböző csillagok azért rendelkeznek különböző csúcs-hullámhosszal, mert különböző a hőmérsékletük.