Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS-beli csillagok színei
 Definíció
 Fénymennyiség
 Mi a szín?
 SDSS szűrők
 A csillagok fénye
 Hőmérséklet
 Sugárzási görbék
 A csúcs hullámhossza
 Spektrumok
 Szín-szín diagramok
 Diagram készítése
 SDSS diagram
 Más objektumok
 Színek kutatása

Hőmérsékleti sugárzási görbék

Ha egy adott csillag hőmérsékleti sugárzásának intenzitását (mennyiségét) ábrázoljuk a hullámhossz függvényében, egy ilyen grafikont kapunk:

Ezeket a görbéket "hőmérsékleti sugárzási görbéknek" hívjuk. A vörös görbe egy 3730 °C hőmérsékletű csillag hőmérsékleti sugárzását ábrázolja a hullámhossz függvényében. A kék egy 5720 °C hőmérsékletű csillagot mutat - ez kicsit melegebb, mint Napunk. A zöld görbe egy 7730 °C hőmérsékletű csillagot mutat.

A görbéken az látszik, hogy a forróbb csillagok több hőmérsékleti sugárzást adnak le, mint ahogy a forróbb tűzhelylap fényesebb volt, ahogy egyre jobban felmelegítettük. Az is látszik a görbéken, hogy a hőmérsékleti sugárzás csúcsának hullámhossza is elmozdul, a rövidebb hullámhosszak irányába, ahogy a hőmérséklet emelkedik. A 3730 °C hőmérsékletű csillag csúcsának hullámhossza a vörös és az infravörös fény határán helyezkedik el. Az 5730 °C hőmérsékletű csillagnál a csúcs hullámhossza a fény kék hullámhosszába esik. A 7730 °C-hoz ultraibolya tartományba eső csúcshely tartozik.

4. Kutatási feladat A következő interaktív Java alkalmazás megmutatja, hogyan változnak a hőmérsékleti görbék a hőmérséklettel. Kattints a linkre, és feljön egy új ablak. Olvasd el az útmutatást. Próbálj ki több különböző hőmérsékletet és csúcs-hullámhosszt. Találsz matematikai összefüggést a hőmérséklet és a csúcs hullámhossza között?