Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Kvazárok
 Rádiócsillagászat
 A VLA FIRST felmérés
 Különös objektumok
 Mik a kvazárok?
 Energiaforrás
 SDSS kvazárok
 Kutatás
 Végkövetkeztetés

Végkövetkeztetés

Vess még egy pillantást a lekérdezésre, ami alapján az 1000 kvazárt kaptad:

select
w.plate,w.mjd,s.fiberID,s.z as redshift,p.u,p.g,p.r,p.i,p.z,p.ra, p.dec,p.ObjID

from
SpecObj s, PhotoObj p, plateX w

where
s.bestObjID=p.ObjID and w.plateID=s.plateID and s.zConf>0.95
and s.specClass = 3

A SkyServer SQL Keresés eszköze minden keresés eredményét automatikusan 1000 objektumra korlátozza. Az általad használt lekérdezés még tovább korlátozza a visszaadott objektumok körét egy megszorítás segítségével: a lekérdezés csak a zconf > .95 értékű objektumokat adja vissza. A zconf a vöröseltolódás mérés statisztikus konfidencia szintje. A lekérdezés csak olyan kvazárokat fog visszaadni, amelyekre több mint 95% a valószínűsége, hogy a mért vöröseltolódás helyes.

Próbáld ki és módosítsad a lekérdezést. Például csökkentheted vagy elhagyhatod a zconf konfidenciaszintet. A vöröseltolódással játszva szintén kaphatsz 1000-nél több kvazárt. Például futtathatsz két különálló kérést, aztán egyesíted az eredményeket. Az elsőre legyen z < 1 - ehhez a lekérdezés végére tedd oda, hogy "and z < 1". Másodszorra legyen z > 1. Az elemzéshez egyesítsd a táblázatkezelődben a két lekérdezés eredményét.

Az SQL Keresés eszköz indítása

A SkyServer Adatkeresés HOGYAN-jában találsz egy bevezetőt az SQL használatáról.

Amikor olyan nagy adatbázisokkal kell dolgozni, mint az SDSS (több mint 80 millió objektum az Data Release 1-ben, és valószínűleg többszázmillió a teljes felmérés befejezése után), az SQL Keresés eszközhöz hasonló eszközöket kell használni, hogy megtaláljuk az éppen keresett adatokat.

Kihívás. Módosítsd a lekérdezést egy kicsit, hogy más adathalmazt kapjál. Például keresd csak a bizonytalan vöröseltolódás értékű kvazárokat (legyen zconf kisebb mint valami). Vagy kiválogathatod a nagyon vörös kvazárokat, ha az i és z magnitúdókat egy adott számnál nagyobbra korlátozod. Hasonló módon kereshetsz nagyon kék kvazárokat is.

Eszelj ki egy kérdést a kvazárokkal kapcsolatban, amit meg szeretnél válaszolni, és módosítsd a lekérdezést úgy, hogy megkapd a válaszhoz szükséges adatokat. Elemezd az adatokat az táblázatkezelőd segítségével, majd vonj le következtetéseket a kvazárokról.

Ha az SQL-lel kapcsolatban segítségre van szükséged, a SkyServer Adatkeresés HOGYAN-jában találsz leírást, vagy keress rá a weben az SQL szóra. itt találsz egy másik bevezetőt.

 

A projektet tervezte Robert Sparks

Kérdések? Megjegyzések? Javaslatok? Írd meg E-mailben.