Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Kvazárok
 Rádiócsillagászat
 A VLA FIRST felmérés
 Különös objektumok
 Mik a kvazárok?
 Energiaforrás
 SDSS kvazárok
 Kutatás
 Végkövetkeztetés

Kutatás a kvazárok adatai segítségével

A következő két gyakorlatban az előző oldalon elvégzett lekérdezés eredményét fogjuk használni.

4. gyakorlat Ebben a gyakorlatban felderítheted a kvazárok vöröseltolódása és színe közötti kapcsolatot. Készíts egy szín-vöröseltolódás diagramot felhasználva a 3. gyakorlatban letöltött 1000 kvazár adatait. Az x tengelyen az u-g, az y tengelyen a vöröseltolódás legyen. Ismételd meg ugyanezt a g-r, r-i és i-z színekre is.

A Skyserver Adatok analizálása és ábrázolása HOGYAN-jában találsz egy leírást arról, hogyan készíthetsz Microsoft Excelben grafikonokat.

Az SDSS együttműködése 2000 decemberében publikált egy az imént általad készített grafikonhoz hasonlóakat tartalmazó cikket. Összehasonlíthatod saját grafikonjaidat az övéikkel, ha letöltöd a cikket a Los Alamos Nemzeti Laboratórium astro-ph pre-print szerveréről (http://xxx.lanl.gov/abs/astro-ph/0012449). Klikkelj az "Other Formats"-ra, majd válaszd a "Download PDF"-et. (A fájl megtekinthető az Adobe Acrobat Reader-rel, amit az Adobe oldaláról ingyen letölthetsz, ha ide kattintasz.)

A kutatók grafikonjai a cikk 34. oldalán vannak. Ha akarod, megváltoztathatod a skálát a grafikonjaidon, hogy jobban hasonlítson az eredmény.

A most elkészített grafikonok a gyakorlatban arra használhatók, hogy egy kvazár vöröseltolódását meg tudjuk mondani a fotometria alapján, tehát csak a képét használva.

A legtöbb kvazár vöröseltolódását a spektrumuk alapján döntik el. Az SDSS azonban olyan sok kvazárt fog felfedezni, hogy nem mérhetjük meg mindegyiknek a spektrumát. De ismerjük a színeiket, és a színek segítségével megbecsülhetjük a vöröseltolódást. Bár ez a módszer nem olyan pontos, mint a spektrumok alapján dolgozni, de nagyon számú olyan kvazárra kaphatjuk meg a vöröseltolódást, amiknek a spektrumát nem mérték meg.

5. gyakorlat. Ebben a gyakorlatban szín-szín diagramokat készítünk a kvazárokra. A táblázatot használva készítsünk egy grafikont, az x tengelyen u-g-vel, és az y tengelyen g-r-rel. Egy másikon g-r legyen az x tengelyen és r-i az y tengelyen. Egy harmadikon pedig r-i az y tengelyen és i-z az x tengelyen. Hol helyezkednek el a diagramokon a nagy vöröseltolódású kvazárok? Hol helyezkednek el a kis vöröseltolódásúak?