Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Kvazárok
 Rádiócsillagászat
 A VLA FIRST felmérés
 Különös objektumok
 Mik a kvazárok?
 Energiaforrás
 SDSS kvazárok
 Kutatás
 Végkövetkeztetés

SDSS kvazárok

Az SDSS többezer kvazárt fedezett fel, beleértve 26-ot a 30 ismert legtávolabbi kvazár közül. Ezeket a kvazárokat a feltérképezendő ég első néhány százaléka után találták! Az SDSS összesen akár többszázezer kvazárt is találhat majd.

Ahhoz, hogy megnézhessük ilyen nagyszámú kvazár tulajdonságait, egy keresőeszközt használunk, amivel ezer kvazárról egyszerre lehet információt kérni. A lekérdező eszköz egy SQL (Structured Language Query, "Strukturált lekérdezőnyelv") nevű nyelvet használ az adatok kinyeréséhez. Ne aggódj - a következő gyakorlatban kiindulópontként szerepel egy lekérdezési példa.

3. gyakorlat Aktiváld a SkyServer SQL Keresés eszközét

. Másold be az alábbi lekérdezést a megfelelő mezőbe (felülírva az alapértelmezett lekérdezést). Legyen a kimenet HTML-ben (alapértelmezett). Kattints az Elküldésre.


select
w.plate,w.mjd,s.fiberID,s.z as redshift,p.u,p.g,p.r,p.i,p.z,p.ra, p.dec,p.ObjID

from
SpecObj s, PhotoObj p, plateX w

where
s.bestObjID=p.ObjID and w.plateID=s.plateID and s.zConf>0.95
and s.specClass = 3

Egy táblázatot fogsz kapni, amely 1000 kvazárról tartalmaz információt. Jelöld ki és másold át a táblázatot egy megfelelő grafikonkészítő programba, mint például a Microsoft Excel. Az első három oszlop a plate, MJD és fiber számokat tartalmazza, amelyek segítségével a Színkép Letöltő eszközben letöltheted a hozzájuk tartozó spektrumot. A többi oszlop rendre a vöröseltolódást, a magnitúdókat (u, g, r, i, z sávokban), a rektaszcenziót és deklinációt, és az objektum azonosítóját (ID) tartalmazza. Eszerint nevezd el az oszlopokat a saját táblázatodban.

Ha az SDSS egy objektumnál nem találja a magnitúdót, a helyén 999 áll. Ezért látható némelyik magnitúdó oszlopában (u, g, r, i, z) a 999-es szám. Ezeket mellőzd, és győződj meg róla, hogy a grafikonjaid skálája nem befolyásolja az eredményeidet.

Az 1000 kvazár bármelyikének a spektrumát lekérheted a Színkép Letöltő eszközzel, ha megadod a Plate ID/MJD és a Fiber ID számokat. Számos módon elemezheted a kvazárokat. A következő oldal projektjeiben olyan módszert láthatsz, amit csak mostanában publikált az SDSS együttműködési csoportja. Egy picit haladó projektek, de a hivatásos csillagászok által jelenleg is végzett kutatásokat mutatják be!