Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
     - A Hubble diagram
     - Színek
     - Spektrum típusok
     - Galaxisok
     - Kvazárok
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Kvazárok
 Rádiócsillagászat
 A VLA FIRST felmérés
 Különös objektumok
 Mik a kvazárok?
 Energiaforrás
 SDSS kvazárok
 Kutatás
 Végkövetkeztetés

A Very Large Array (VLA)
Fénykép a AUI/NRAO jóvoltából
(http://www.aoc.nrao.edu/intro/image.index.html)

A VLA FIRST rádiótérkép

A VLA (Very Large Array, "Nagyon Nagy Köteg") egy 27 rádióteleszkópból álló hálózat az amerikai New Mexico állam sivatagában, egyike a világ legkifinomultabb rádiótávcső-rendszereinek. Jelenleg a VLA egy FIRST nevű (Faint Images of the Radio Sky at Twenty-one centimeters, "halvány képek az égről 21 cm-es rádiótartományban") felmérésen dolgozik. A FIRST az égnek majdnem pontosan ugyanazt a területét térképezi fel, amit az SDSS égtérkép is - így a FIRST felhasználható arra, hogy megtaláljuk az adatainkhoz tartozó rádióforrásokat.

 

1. gyakorlat Az alábbi táblázat számos rádióforrást tartalmaz, amit a VLA FIRST detektált. A bal oldali oszlop az objektum rádiótartománybeli képét tartalmazza, ahogyan a VLA FIRST észlelte.

Most kérjük le ugyanannak az objektumnak az SDSS-ben megtalálható látható hullámhossz-tartománybeli képét a Navigátor eszköz segítségével. Adjuk meg a rektaszcenziót (RA) és a deklinációt (Dec) fokokban a megfelelő mezőkben, majd kattintsunk a "Get Image" gombra. Az objektum képe meg fog jelenni az eszköz középső kockájában, a jobb oldaliban pedig az objektumhoz tartozó adatok lesznek láthatók.

Minden objektumhoz kérd le a látható tartománybeli képét, és hasonlítsd össze a rádióképpel. Ezek után válaszold meg az 1. és 2. kérdéseket.

Kép

RA

Dec

3.7791838

-0.13355811

175.51423

+0.85996027

176.39381

-0.72744359

32.679825

-0.30508195

1. kérdés Milyenek a rádióképek a látható tartománybeli képekkel összehasonlítva? Észrevennél bármi különöset, ha csak a látható tartománybeli képeket vizsgálnád? Látsz valamilyen szokatlan vonást a rádióképeken?

2. kérdés Az SDSS kutatói egy Photo nevű programot használtak, hogy a talált objektumokat automatikusan osztályozza csillagként, galaxisként stb. Milyen típusba sorolta a Photo az 1. gyakorlatban látott objektumokat?

A Photo egy kép alapján nem rendelkezik elegendő információval ahhoz, hogy minden típusú objektumot megfelelően osztályozzon. Néha, hogy dönthessünk egy csillag vagy galaxis és egy potenciálisan érdekesebb objektum között, meg kell vizsgálni az adott objektum spektrumát. A következő részben megvizsgáljuk az egyik objektum spektrumát, és összehasonlítjuk egy tipikus csillagspektrummal illetve galaxisspektrummal.