Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS csillagok
 Definíciók
 Mi is a szín?
 Csillagok fénye
 Hőmrséklet
 Észlelt színképek
 Diagramok
 Sugárzó égitestek
 Konklúzió

Konklúzió

Egy széncsillag

Általában a csillagok különböző színűek van, mert különböző hőmérsékletük van. Azonban, ahogy azt az előző kérdésből megtanulhattad, a csillagok nem tökéletes hőmérsékleti források. Például egy bizonyos típusú csillagnak, amit széncsillagnak hívnak, nagyon vörös színe van. A szén a csillag atmoszférájában a kék fény nagy részét elnyeli, ezzel vörösebbé téve a hideg csillagot, mint az a hőmérsékletéből várható volna.

Egy csillag színe jó közelítést adhat a hőmérsékletéről, de mindig ajánlott ezt leellenőrizni azzal, hogy spektrográffal megmérjük a csillag színképét. Valójában, amikor az SDSS egy túlzottan vörös csillagot lát, a szoftver automatikusan megjelöli a csillagot a spektrográffal történő utólagos mérésekre.

A végső szín-szín diagramm - minden csillagra az SDSS Early Data Release-ből

Néhány ilyen szokatlan csillagot láthatsz a jobb oldali grafikonon, egy szín-szín diagramon az SDSS Early Data Release minden csillagáról. A fekete pontok normális "fősorozat"-i csillagok. Minden más csillag meg lett jelölve a szokatlan színe miatt, és ki lett választva utólagos spektrális mérésekre.

A legtöbb objektum, ami a fekete fősorozaton kívülre esik szokatlan csillag, galaxisok vagy kvazárok. Habár az objektumok szín szerinti osztályozása nem egy üzembiztos eljárás, sokat meg lehet tudni egy objektumról csak a színeit nézve.

A csillagászok színeket használnak sok objektum osztályozásához beleértve a csillagokat, galaxisokat és kvazárokat. A színeket arra használhatják, hogy becslést adjanak a csillagok spektrális típusára, a galaxisok típusára, hogy az aszteroidákat külön osztályokba sorolhassák, és hogy a galaxisok és kvazárok távolságát megbecsüljék. A lenti Kutatási Kihívásban színt fogsz használni, hogy megválaszold a kérdéseidet az égboltról.

Kutatási Kihívás. Gondolj egy kérdésre, amit meg szeretnél válaszolni az objektumok színeinek tanulmányozásával az SDSS adatbázisban. Dönthetsz úgy, hogy a lenti kérdések közül válaszolsz meg egyet, vagy gondolkodhatsz egy saját kérdésen.

  • Hogy változnak a legforróbb csillagok színei? És a leghidegebbeké?

  • Használhatsz szín-szín diagramot óriás vagy törpe csillagok azonosításához?

  • Meg tudsz különböztetni különböző típusú galaxisokat a színük alapján?

  • Fel tudsz ismerni kvazárokat egy csillag mezőben csak a színük segítségével?

  • Be tudsz azonosítani különböző típusú kvazárokat a szín alapján?

  • Fel tudsz ismerni különböző típusú aszteroidákat a színük alapján?

Ha sikerült kiválasztanod egy kérdést, használd a SkyServer eszközeit, hogy betekints az SDSS adatbázisba. Keress több (legalább 20-30) objektumot, ami érdekel és jegyezd fel a magnitúdóikat. Számold ki néhány, vagy akár az összes színét (u-g, g-r, r-i, és/vagy i-z). Készíts egy szín-szín diagramot, vagy vizsgáld meg az objektumok színképét (azoknál, amelyeknél rendelkezésre áll a színkép). Készíts olyan grafikonokat, amelyekre csak szükséged van a kérdésed megértéséhez.