Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS csillagok
 Definíciók
 Mi is a szín?
 Csillagok fénye
 Hőmrséklet
 Észlelt színképek
 Diagramok
 Sugárzó égitestek
 Konklúzió

A színek definíciója a csillagászatban

Amint láthattad egy csillagnak az egy színszűrő által mért magnitúdója nincs közvetlen összefüggésben a színével. Hasonló g magnitúdójú csillagoknak például egészen különböző színeik lehetnek.

De ha a különböző színszűrőkben mért magnitúdók színeinek különbségét vizsgáljuk, akkor az azonos színű csillagok ennek megfelelően csoportosulnak. A vörös csillagokra mind hasonló magnitúdókülönbségeket kaptunk, a kékekre és fehérekre szintén. Az összefüggés nem tökéletes mint ahogy az általánosító törvények egyike sem az.

Most tehát te is felfedezted, hogy a csillagászok hogyan osztályozzák a színeket! A csillagászok veszik tehát az öt magnitúdót, és ezek különbségei adják a színeket. A g-r csak az egyik lehetséges példa, mivel az SDSS-ben 5 színszűrő van, ugyanígy használható az u-r, r-i, vagy az i-z is a színek mérésére.

H egy csillagász egy égitest színéről beszél, akkor a g-r, u-r, i-z, stb. különbségekre gondol. Vagyis, ha egy csillagászt megkérdezel, hogy milyen színű egy csillag, nem azt mondja, hogy "vörös", vagy "fehér", hanem például azt, hogy "a g-r szín értéke 1.3".

Magnitúdók

Egy csillag színét tehát a magnitúdók segítségével mérjük. A magnitúdó azt mondja meg, hogy Földünkről milyen fényesnek látunk egy csillagot. A csillagászok évezredek óta többféle magnitúdó skálát használtak, és használnak ma is. Kicsit megtévesztőek az értékek, hiszen a fényesebb csillagokhoz kisebb számok tartoznak, sőt a legfényesebbekhez akár negatív magnitúdók is.

A magnitúdó értékének eggyel való csökkenése annak felel meg, hogy a fényesség nagyjából 2.51-szeresére növekszik: egy 4-es magnitúdójú csillag tehát 2.51-szer olyan fényes, mint egy 4-es magnitúdójú. A Nap magnitúdója -26, az Északi égbolt legfényesebb csillaga a Szíriusz pedig -1.5-ös magnitúdójú. A leghalványabb égitest amit az SDSS távcsöve még érzékel, 23-as magnitúdójú. Ki tudod számolni hányszor halványabb ez mint a Nap? Ha érdekelnek a legfényesebbnek látszó csillagok magnitúdói, az alábbi táblázatban láthatod a 314 legfényesebb csillag adatait.

1. Kérdés A magnitúdó skálán az egyel való csökkenés egy 2.51-szeres növekedési faktornak felel meg. Az ilyen skálákat, ahol a skálán a hozzáadás vagy levonás a mért érték szorzását vagy osztását jelenti, logaritmikus skálának hívjuk. Ismersz más olyan mennyiséget amit hasonlóan logaritmikus skálán mérünk?

Most hát tudod, hogy a csillagászok hogyan mérik a színeket. De valójában mi is az a "szín"-nek nevezett mennyiség amit így mérünk? Nem különösebben meglepő, hogy a csillag színe, igazából a csillag által kibocsájtott fény színe. Na de mitől van a fénynek valamilyen színe? Kattints tovább, és megtudhatod!