Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS csillagok
 Definíciók
 Mi is a szín?
 Csillagok fénye
 Hőmrséklet
 Észlelt színképek
 Diagramok
 Sugárzó égitestek
 Konklúzió

A csillagok színei az SDSS-ben

Nézd meg újra a jobb oldali képen látható három csillagot! Milyen színű ez a három csillag? Piros, kék és fehér? Vagy inkább narancs, türkiz és krémszínűek? Esetleg téglavörös, tengerkék és gyöngyház színűek?

Nyilvánvalóan hétköznapi értelemben a "szín" szubjektív fogalom. Ha valaki a kék színre gondol, az lehet egészen más, mint valaki másnak a kékről alkotott képzete. Ha a csillagászok a csillagok színeiből bármi hasznos dolgot szeretnének kihozni, először is meg kell egyezniük egy definícióban. Egy olyan definícióban, vagy inkább egy mérési módszerben, melynek eredményeként a különböző csillagok színei mindenki számára egyértelműen meghatározhatóak.

A következő Kutatási gyakorlatban, a SkyServer adatbázisán keresztül nézhetsz végig jópár csillagot, és ezek segítségével megpróbáljuk megtalálni a szín objektív matematikai definícióját.

1. Kutatási gyakorlat. Keres a SkyServer adatbázisában olyan csillagokat, amelyek különböző színűek! Legyen köztük néhány kék, néhány piros, sárga és egy pár fehér is.

A csillagok között való keresgetéshez a SkyServer Navigátor eszközét használd. Kövesd az alábbi linket a navigátor elindításához. Egy új ablakban nyílik majd meg, és az ég egy részét mutatja majd. A nagyítás gombokkal (nagyítóüveg és a kék kockák) változtathatod a látószöget. Az égtájakat jelző gombokkal pedig mozoghatsz föl-le illetve jobbra-balra.

Ha egy csillagra kattintasz, láthatod a hozzá tartozó adatokat az ablak tetején lévő táblázatban. A "ra" és "dec" adja meg a csillag égi pozícióját, a "type" (típus) mondja meg, hogy az objektum csillag vagy galaxis, az u,g,r,i és z pedig a csillag fényességét mondja meg, amit a csillagászok magnitúdónak neveznek. A magnitúdókról később majd még lesz szó bővebben, most csak annyit kell tudni, hogy ezekben kell valami szabályszerűséget találni.

Ha úgy gondolod, hogy a gyakorlat szempontjából fontos csillagra bukkantál, jegyezd fel a virtuális jegyzőkönyvedben. Ezt úgy teheted meg, hogy a Navigátor jobb oldalán a "Save in Notes" (Mentés) gombra kattintasz. Emellett azért jegyezd fel egy darab papírra is a "ra" és "dec" koordinátákat, és írd mellé, hogy te milyen színűnek látod. Ha már van 10-15 csillagod, akkor hívd be a virtuális jegyzőkönyvedet a "Show notes" (Jegyzetek előhívása) gombra való kattintással.

Indítsd a Navigátort!

2. Kutatási gyakorlat Nézzük akkor, hogy sikerül-e valami összefüggést találni. Jelöld ki a táblázatot a jegyzőkönyvben (Szerkesztés menü Másolás pontja a böngészőn). Nyiss meg egy táblázatkezelő programot, mint pl. a Microsoft Excel, és másold be oda (Szerkesztés menü, Beillesztés pontja). Az alábbiakban leírjuk, hogy az Excel-ben hogyan lehet az adatokat kezelni, más programoknál hasonló lépéseket kell végrehajtani.

Vedd elő a papírra készített jegyzeteidet! Kattints az első sorra, majd a Tab vagy a jobbra mutató nyíl segítségével menj az utolsó foglalt mező utáni helyre. Írd be ide a csillag színét, majd ismételd meg ezt a többi csillagra is.

Most kattints az egyik oszlopra és rendezd az adatokat (Adatok menü Rendezés pontja). Rendezd először az "u" magnitúdó szerint növekvő sorrendbe őket. Látsz valami csoportosodást a színekben? Próbáld ki sorra g,r,i és z szerint rendezni. Látszik valami szabályosság?

Hozz létre a táblázatban a szín oszlop után egy újat, és nevezd el "u-g"-nek. Kattints az első csillag ezen oszlopába és az nyomd le az egyenlőség jelet (=). Ezután kattints az "u" oszlopban lévő számra, majd nyomd meg a mínusz (-) billentyűt és végül kattints a "g" oszlopban lévő számra, majd az Enter billentyűre. Ezzel az utolsó oszlop első sorában valóban u-g értéke lesz. Ha a cella jobb alsó sarkában lévő kis négyzetet lehúzod az alsó sorig, akkor automatikusan minden sorra megjelenik az aktuális csillaghoz tartozó u-g különbség.

Most próbáld ki a rendezést amit az előbb a magnitúdókra csináltál, elvégezni az u-g különbségre. Csomósodnak a listán a színek? Hasonlóan hozd létre a g-r oszlopot is, és rendezz e szerint. Látható valami mintázat az adatokban?