Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS csillagok
 Definíciók
 Mi is a szín?
 Csillagok fénye
 Hőmrséklet
 Észlelt színképek
 Diagramok
 Sugárzó égitestek
 Konklúzió

Észlelt színképek

A számítógépes szimuláció, amit a 2. Kutatási gyakorlat során végeztünk, feltételezi, hogy minden fény, amit a csillagok kibocsátanak hőmérsékleti sugárzásból ered. A valóságban a csillagok más okból is sugároznak (lásd a Csillag típusok szakköri anyagot, hogy többet tudj meg ezekről az okokról).

Az SDSS spektrográfja körülbelül 18.000 csillaghoz mért színképet. A következő kutatási gyakorlatban ezek közül a színképek közül tanulmányozhatsz néhányat, hogy megvizsgáld mennyire is hasonlítanak a szimulált színképekhez, amiket korábban tanulmányoztál.

4. Kutatási gyakorlat Használd a Plate Böngésző eszközt több csillag színképének megkeresésére. Válassz ki egy lemezt a legördülő menüből, majd válassz egy "csillag" hivatkozást, hogy egy színképet láss. Vigyázz, hogy egy csillag színképét válaszd.

Hasonlít az SDSS-ben lévő csillagok színképe a hőmérsékleti sugárzás görbéire? Mik a hasonlóságok? Mik a különbségek? Látsz egy csúcs-hullámhosszat ezekre a csillagokra?

A többi 34.982.000 csillag

Az előző két gyakorlatban megtanultuk, hogyan határozható meg egy csillag hőmérséklete a színképének csúcs-hullámhosszából. Az SDSS körülbelül 18.000 csillag színképét mérte meg. Ugyanakkor több, mint 35 millió csillag képét is elkészítette! Mit tudhatnak meg a csillagászok a színük tanulmányozásával a többi 34.982.000 csillagról? Olvass tovább és kiderül.