Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Színek
 SDSS csillagok
 Definíciók
 Mi is a szín?
 Csillagok fénye
 Hőmrséklet
 Észlelt színképek
 Diagramok
 Sugárzó égitestek
 Konklúzió

Mi a szín?

Mozgasd a kart a hullámhossz változtatásához!

A fény hullám, folyamatosan ismétlődő mozgás, akár a tenger hullámainak mozgása. De tenger hullámaival szemben, amelyek a vízben terjednek, a fény hullámai az üres téren át haladnak. Amikor egy csillag fényt bocsájt ki, akkor annak fénye a világűrön átszáguldva egészen a Földig jut, ahol a csillagot látjuk.

Mint ahogy a tenger hullámainál lemérhető két hullámhegy távolsága, ugyanez megtehető a fénynél is. Ezt a távolságot hullámhossznak nevezzük. A különböző hullámhosszú fénysugarakat szemünk más és más színűnek látja. A rövidebb hullámhosszút ibolya színűnek a leghosszabb láthatóakat pedig pirosnak.

A jobb oldali animáció egy hullámnak jelképes ábrázolását mutatja. A fehér szakasz jelzi a hullámhosszat. Mozgasd a kart, és fedezd fel, hogyan változik a fénysugár színe a hullámhossz változásával.

A rövidebb hullámhosszaktól a hosszabbakig sorba rendezett színeket színképnek, vagy spektrumnak nevezzük. Az alábbi ábra mutatja a spektrum látható részét az ibolyától egészen a vörösig. Ugyanezeket a színeket felfedezheted a szivárványban is. A látható fény hullámhosszát Angströmben mérik. 1 Angström = 10-10 méter.

De mi történik ha a hullámhossz a látható tartományban lévőnél hosszabb vagy rövidebb. Ilyen sugárzások valóban vannak, némelyik számodra is ismerős, esetleg eddig nem derült ki, hogy mindezek ugyanolyanok, mint a fény, csak más hullámhosszakkal. Az ultraibolya fénynek és a Röntgen sugárzásnak az ibolyánál rövidebb, az infravörös (hő) és rádióhullámoknak pedig a vörösnél hosszabb a hullámhossza.

A hullámhosszak teljes tartományát összefoglaló néven "elektromágneses spektrumnak" nevezik. Az alábbi képen és táblázatban láthatod, hogy melyik hullámhossz tartomány milyen sugárzáshoz tartozik.

Sugárzás típusa

Hullámhossz

Rádió hullámok

> 30 cm

Mikrohullámok

1 mm - 30 cm

Infravörös

700 nm - 1 mm

Látható fény

350 nm - 700 nm

Ultraibolya

10 nm - 350 nm

Röntgen sugárzás

0.01 nm - 10 nm

Gamma sugarak

< 0.01 nm

0.1 Angström = 1 nanométer = 1 nm = 10-9 m

 

Az elektromágneses spektrum ábra forrása: Amazing Space, Space Telescope Science Institute