Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Galaxisok
 A Ti osztályozásaitok
 Spirális galaxisok
 Elliptikus galaxisok
 Lentikuláris galaxisok
 Irreguláris galaxisok
 Hubble hangvilla
 Galaxishalmazok
 Galaxisok ütközése
 Más osztályozások
 Konklúzió

Spirális Galaxisok

A galaxis legáltalánosabb típusát "spirális galaxis"-nak nevezzük. Nem meglepő módon a spirális galaxisok spirális formájúak, hosszú karokkal, a melyek egy középen lévő fényes duzzanat felé hajlanak. De legyél óvatos - ha oldalról nézel egy spirális galaxisra, hibásan azt gondolhatod, hogy kör alakú, és ezért más eljárást kellene találnod, hogy kiderítsd, hogy valóban spirális volt-e.

Ha tisztán látható a spirális alak, a galaxist "szemből látható spirális"-nak (face-on spiral) nevezzük. Ha ehelyett a galaxis oldalról látható, akkor "oldalról látható spirális"-nak (edge-on spiral) nevezzük. Az oldalról látható spirál galaxisok felismerhetőek, mert látni lehet rajtuk a fényes központi duzzanatot. A szemből látható és az oldalról látható galaxisok valójában egyáltalán nem különböznek; csak azért látszanak különbözőnek, mert más szögből nézünk rájuk.

Néhány galaxisnak olyan karjai vannak, amelyek szorosan tekerednek, míg más galaxisoknak nagyon gyengén csavarodó karjaik vannak. A szorosan és lazán csavarodó spirálisok közötti különbség egy valódi különbség a galaxisok között, és használható a spirálisok osztályozására.

Körülbelül 77%-a a megfigyelt galaxisoknak az univerzumban spirális galaxis. A mi galaxisunk, a Tejút is egy tipikus spirális galaxis. A lenti képek három másik jó példát mutatnak.

Három összehasonlítható galaxis:
egy szemből látható spirális galaxis szorosan csavarodó karokkal (balra), egy szemből látható galaxis nagyon laza karokkal (középen) és egy oldalról látható spirális galaxis (jobbra).

Néhány spirális galaxisban van egy világos vonal, vagy sáv, ami keresztülfut rajtuk. Ezeket "küllős spirális galaxisok"-nak nevezzük. A lenti kép egy küllős spirális galaxist mutat. A küllő nélküli galaxisokat egyszerűen "spirális galaxisok"-nak nevezzük.

NGC 3559, egy küllős spirális galaxis
A képet Steve Kent bocsájtotta rendelkezésünkre.

A spirális galaxisokat tovább osztályozzuk aszerint, hogy a spirál karjaik milyen szorosan hajlanak. Egy galaxist nagyon szorosan hajló karokkal, mint a fenti listán bal oldalt látható galaxist, "a típusú" galaxisnak nevezünk. Egy "b típusú" galaxisnak lazábban hajló karjai vannak. Egy "c típusú" galaxisnak (mint a fenti, középen látható) nagyon lazán hajló karjai vannak. Mit gondolsz, milyen típusú lenne a jobb oldalon lévő küllős spirális?

A spirális galaxisokban sok gáz és por van, és gyakran olyan területek, ahol új csillagok folyamatosan alakulnak. A spirális galaxis magja elsősorban öreg, vörös csillagokból áll. Nagyon kevés csillagszületés folyik a magban.

A lenti tábla a spirális galaxisok típusaira használt rövidítéseket mutatja.

Galaxis típus

Leírás

Sa

spirális galaxis, "a" típus

Sb

spirális galaxis, "b" típus

Sc

spirálgalaxis, "c" típus

SBa

küllős spirális galaxis, "a" típus

SBb

küllős spirális galaxis, "b" típus

SBc

küllős spirális galaxis, "c" típus