Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
     - Csillagkép játék
     - Univerzum kvíz
     - Naprendszer kvíz
 Linkek
Csillagkép játék
 Egy példa
 Más formák
 Más csillagképek
 SDSS csillagképek
 Egy SDSS példa
 A Ti csillagképeitek

Egy példa csillagkép az SDSS adatai közül

Itt egy példa, amely segít elindulni. Az alábbi kép a "Rudolf csillagképet" ábrázolja, ra = 219.75, dec = 0.3 koordinátáknál. Ezt a területet a Navigátor eszközt elindítva tekintheted meg, megadva a koordinátákat és a "Get Image"-re kattintva. Keresd a piros csillagot - ez lesz Rudolf rénszarvas orra!

A Rudolf csillagkép

A Rudolf csillagkép 6 csillagból áll. Hogy többet tudj meg ezekről a csillagokról, indítsd el a Navigációs Eszközt és kattints rá az egyes csillagokra. Mit tudsz meg ezekről a csillagokról a SkyServer adatai alapján?

Szerinted hasonlít a Rudolf csillagkép egy vörös orrú rénszarvasra? Te minek neveznéd?

Most rajtad a sor. Használd a Navigátor eszközt és keress az SDSS adatai között csillagképeket. Küldd el nekünk őket, és lehet, hogy feltesszük erre az oldalra! Küldd el a "jegyzettömbödet", vagy add meg a RA és Dec adatait az egyes csillagoknak (vagy galaxisoknak) a csillagképedben. És persze írd meg, mire hasonlít szerinted a csillagkép - használd a fantáziádat! Ha gondolod, kitalálhatsz egy történetet, miért van ott a csillagkép, akár a régi görögök vagy a chimu indiánok tették.

A csillagképeidet nem fogják hivatalosan használni a csillagászok, akik az SDSS azonosító számait használják a galaxisok és csillagok azonosítására. De az adatokat átnézve a saját magad által elnevezett csillagképeket fogsz látni, olyan mintákat a csillagok között, melyeket te fedeztél fel.

A játékot Jordan Raddick tervezte

Kérdések? Megjegyzések? Javaslatok? Írd meg E-mailben.