Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
     - Csillagkép játék
     - Univerzum kvíz
     - Naprendszer kvíz
 Linkek
Csillagkép játék
 Egy példa
 Más formák
 Más csillagképek
 SDSS csillagképek
 Egy SDSS példa
 A Ti csillagképeitek

Saját csillagképeid az SDSS adatok között

Az SDSS adatbázisában szereplő csillagok és galaxisok nagy részét soha senki sem tanulmányozta még. Ezért pompás lehetőséget nyújtanak, hogy megtaláld saját csillagképeidet! Akár a régi görögök vagy a chimu indiánok, vagy mint a déli félgömb európai felfedezői, új alakzatokat találhatsz a csillagok között, melyekből új csillagképeket állíthatsz össze.

A következőképpen találhatsz új csillagképeket. Indítsd el a Skyserver Navigátor eszközét. Az alábbi képernyőmenyés azt mutatja, hogyan néz ki a Navigátor eszköz, amikor először elindítod.

A "ra" és "dec" mezők a bal felső sarokban az égi koordinátákat adják meg. A "Get Image" hatására betöltődik egy új kép. A képre rá is tudsz közelíteni a nagyítás funkció segítségével. A plusz jelre kattintva ráközelítesz, a mínusz jel hatására eltávolodsz. A N, W, S, E gombokkal mozoghatsz az égen.

Válassz ki egy területet az égen, és keress csillagképeket! Segíthet, ha kicsit eltávolodsz, hogy egyszerre nagyobb területét lásd az égnek. Amikor találsz egy neked tetsző csillagképet, kattints az azt alkotó csillagokra és galaxisokra. Amikor egy objektumra kattintasz, egy zöld négyzet fog megjelenni körülötte, és egy közeli kép róla a jobb felső sarokban. Az "Add to Notes"-ra kattintva felveheted az online jegyzettömbödbe. Vedd fel a csillagkép minden csillagát, majd kattints az "Export"-ra, hogy elmenthesd őket a számítógépedre. Kész vagy, most már van egy listád a saját csillagképedről!

Kattints a folytatásra egy példához.