Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
     - Régimódi csillagász
     - Csillagvadászat
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Csillagvadászat
 Színek
 Navigációs Eszköz
 Adatok
 Objektumok típusai
     - Csillagok
     - Csillaghalmazok
     - Galaxisok
     - Aszteroidák
     - Galaxishalmazok
     - Szellemképek
 A vadászat
 Győztes csapatok

Az objektumok fajtái

Aszteroidák

Az aszteroidák kis sziklák, amik a Nap körül keringenek, leginkább a Mars és a Jupiter pályája között. Az aszteroidák gyorsan mozognak az égen, így észrevehetőek az SDSS képein. (Ha többet akarsz megtudni, lásd az Aszteroidák projektet.) Ha egy aszteroida lassan mozog, egy sárga pötty melletti kék pöttynek látszik az SDSS felvételein. A gyorsan mozgó aszteroidák egy vörös, egy zöld és egy kék pöttynek látszanak. A nagyon gyors aszteroidák egyszínű sávnak tűnnek. Alább mindegyikre látunk példákat.

Egy lassú aszteroida

Egy kicsit gyorsabban mozgó aszteroida egy galaxis előtt

Egy nagyon gyorsan mozgó aszteroida

A kék és sárga pöttynek látszó aszteroidák megtévesztik az objektumokat azonosító számítógépprogramot, ezért az "objektum típusuk" csillagnak van jelölve.

Galaxishalmazok

Egy galaxishalmaz
A teljes mérethez kattints a képre.

A galaxisok több tucat vagy több száz darabot tartalmazó halmazokba tömörülnek. Az SDSS sok galaxishalmazt látott, mint ezt is itt a jobb oldalon. A galaxishalmazok olyan távoliak lehetnek, hogy az egyes galaxisok majdhogynem csillagnak tűnnek!

Amikor a Navigátor eszközben egy halmazt látsz, kattints az egyik objektumra, hogy lásd a típusát. Könnyen meglephet, hogy amit csillaghalmaznak véltél, valójában egy galaxishalmaz!

"Szellemképek"

Egy "szellem"
A teljes mérethez kattints a képre.

Néha, amikor az SDSS távcsöve egy nagyon fényes objektumot figyel meg, az objektum fénye tükröződik a távcsőben. Ezek a tükröződések "szellemképeket" okozhatnak. Általában egyszínűek; vörösek, zöldek vagy kékek, attól függően, melyik filteren látta a felvevő. Jobbra egy tipikus szellemkép látható.

Most kész vagy a vadászatra! Kattints a folyatásra.