Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Galaxisok
 A Ti osztályozásaitok
 Spirális galaxisok
 Elliptikus galaxisok
 Lentikuláris galaxisok
 Irreguláris galaxisok
 Hubble hangvilla
 Galaxishalmazok
 Galaxisok ütközése
 Más osztályozások
 Konklúzió

Az Androméda galaxis
Copyright NOAO/AURA/NSF
(http://www.noao.edu/image_gallery/)

Galaxisok

A huszadik százas elején komoly vita indult a csillagászatban a halvány, pamacsszerű objektumokról, az úgynevezett "nebulák"-ról vagy ködökről.. Néhány csillagász szerint a nebulák csillaghalmazok voltak saját galaxisunkon belül. Mások hatalmas, távoli csillagcsoportosulásnak vélték őket, melyek akár a Tejútrendszer méreteit is meghaladhatják.

Végül 1924-ben Edwin Hubble amerikai csillagásznak sikerült megmérnie az (akkori nevén) Androméda-köd távolságát. A Földtől való távolságára több mint 2 millió fényévet kapott. Ez volt az első felismert galaxis.

Hubble felfedezése alapjaiban változtatta meg a Világegyetemről alkotott képünket. Az addig ismert hatalmas távolságok, amik a csillagokat választották el egymástól, eltörpültek a galaxisok közötti felfoghatatlan távolságok mellett. Az Univerzum hirtelen sokkal nagyobb helynek bizonyult, mint valaha is gondoltuk.

Az SDSS égtérkép idáig közel 50 millió galaxist talált. Ebben a fejezetben megnézünk néhányat, hogy tanuljunk a galaxisok különböző típusairól.