Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Galaxisok
 A Ti osztályozásaitok
 Spirális galaxisok
 Elliptikus galaxisok
 Lentikuláris galaxisok
 Irreguláris galaxisok
 Hubble hangvilla
 Galaxishalmazok
 Galaxisok ütközése
 Más osztályozások
 Konklúzió

Galaxishalmazok

Abell 0957
Kattints ide egy nagyobb képhez

A galaxisok nem egyenletesen töltik ki a teret. A gravitáció csoportokba kényszeríti őket. A kisebb galaxis csomókat "csoport"-oknak nevezzük. A mi galaxisunk, a Tejút az úgynevezett Lokális Csoport-hoz tartozik; ez körülbelül 30 ismert galaxist tartalmaz (habár több, még felfedezetlen törpe galaxis lehet a csoportban, tehát a pontos szám nem ismert).

A galaxishalmazok tipikusan több száz vagy akár ezer galaxist tartalmaznak. A jobb oldali kép egy híres halmazt, az Abell 2255-öt mutatja. A halmazt George Abell, egy amerikai csillagász után nevezték el, aki 1958-ban megjelentetett egy galaxishalmaz katalógust.

 

3. gyakorlat Használd a Navigátor eszközt és keresd ki az Abell 0957 néhány galaxisát. Nyisd meg az eszközt, majd add meg az Abell 2255 RA és Dec koordinátáit: RA = 153.4, Dec = -0.90. Kattints a "Get Image" gombra. Nyomd meg a "kicsinyítés" gombot (a mínusz jelet) egyszer. Most látnod kell az egész halmazt. Kattints egy galaxisra, és az alapvető adatai megjelennek a jobb oldali keretben. Kattints az "Add to Notes" gombra, és mentsd el a galaxis adatait saját online jegyzettömbödbe.

Gondold át, honnan tudod, melyik galaxisok tagjai az Abell 0957-nek, és melyek azok, amelyek egyszerűen az ég ugyanazon részén, más távolságban elhelyezkedő galaxisok. Klikkelj rá 15-20 galaxisra, amit a halmaz tagjának tartasz (spirálisakra és elliptikusakra is), és mentsd el a jegyzettömbödbe. Miben hasonlítanak egymásra ezek a galaxisok? Miben különböznek?

A Navigátor eszköz indítása