Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Galaxisok
 A Ti osztályozásaitok
 Spirális galaxisok
 Elliptikus galaxisok
 Lentikuláris galaxisok
 Irreguláris galaxisok
 Hubble hangvilla
 Galaxishalmazok
 Galaxisok ütközése
 Más osztályozások
 Konklúzió

Galaxisok ütközése

Sok galaxis tagja csoportoknak vagy halmazoknak. Mivel a csoportok és halmazok olyan sok galaxist tartalmaznak viszonylag közel egymáshoz, nem lehet meglepő, hogy a galaxisok néha ütköznek egymással. Valójában a Tejút Galaxis jelenleg ütközik a Sagittarius (Nyilas) törpe galaxissal (nézd meg az SDSS első felfedezéseket további információért). Habár a galaxis ütközések "mindennaposak", a csillagok minden galaxisban olyan távol vannak egymástól, hogy a csillagok közötti ütközések nagyon ritkák.

Még akkor is, ha a galaxisok valójában nem ütköznek, egymásra mégis hatással lehetnek. Amikor két galaxis közel halad el egymás mellett, a gravitációs erő, amivel egymásra hatással vannak, mindkét galaxist ki tudja hajlítani az alakjából. Mind az ütközésekre, mind pedig a közeli elhaladásokra "kölcsönhatások"-ként utalhatunk.

Jobbra két kölcsönható galaxist láthatsz. Láthatod, hogy a köztük ható gravitációs kölcsönhatás hatására eltorzulnak. El tudod képzelni, hogy nézhettek ki, mielőtt kölcsönhatásba kerültek?

Amikor két galaxis kölcsönhatásba kerül, mindkét galaxis belsejében gáz felhők nyomódhatnak össze. A felhők összenyomódása odáig vezethet, hogy összeomlanak a saját gravitációjuk hatására, és csillagokká alakulnak. Ez a folyamat a kölcsönható galaxisokban csillagkeletkezési robbanáshoz vezethet, csillagok új generációját hagyva a galaxisban, ahol a normális csillagkeletkezés régóta megállt.

A galaxis ütközések száz millió évekig tartanak, szóval nem láthatjuk bekövetkezni őket. Ehelyett számítógépes szimulációkat használunk, hogy meglássuk mi történne, ha két galaxis bizonyos módon ütközne.