Szakkör
 Kezdőknek
     - Csillagvadászat
     - A világegyetem
     - Aszteroidák
     - Csillag típusok
     - Színek
     - Galaxisok
 Haladóknak
 Kihívások
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Galaxisok
 A Ti osztályozásaitok
 Spirális galaxisok
 Elliptikus galaxisok
 Lentikuláris galaxisok
 Irreguláris galaxisok
 Hubble hangvilla
 Galaxishalmazok
 Galaxisok ütközése
 Más osztályozások
 Konklúzió

Más módszerek galaxisok osztályozására

Egy nagyon kék spirális galaxis az SDSS-ből

Amikor több millió galaxist nézel, ahogy azt az SDSS teszi, nem osztályozhatod mindegyiket úgy, hogy ránézel, és elhelyezed a Hubble hangvillán. Ha 30 másodpercig tart megtalálni és osztályozni egy galaxist a Hubble hangvillán, majdnem 50 évig tartana minden galaxist osztályozni az SDSS DR1-ben! Hogy minden galaxist osztályozni tudjanak, a csillagászoknak gyorsabb módszerre van szükségük!

Szerencsére a galaxisok más tulajdonságait is használhatjuk az osztályozásukra. A csillagászok régóta tudták, hogy a galaxis típus és szín kapcsolatban áll egymással. A spirális galaxisokban több csillagkeletkezési terület van, és fiatalabb, kékesebb csillagok. Az elliptikus galaxisokban inkább öregebb, vörös csillagok vannak.

SDSS csillagászok egy csapata megvizsgálta sok galaxis színét, színképét, és látható fényképét, hogy meghatározzák, milyen kapcsolatban vannak egymással a színek és a galaxis típusok az SDSS adatokban. A kutatók azt találták, hogy a galaxisok akkor estek a legtisztább csoportokba, amikor az ultraibolya (u) és a vörös (r) szűrők között lévő különségek alapján vizsgálták őket. Kimondottan a kutatók azt találták, hogy a legtöbb korai galaxisnak (elliptikus S0 és Sa) 2.22-nél nagyobb u-r értéke volt, és hogy a legtöbb késői galaxisnak (Sb, Sc és Irreguláris) 2.22-nél kisebb u-r értéke volt.

A színek alapján történő galaxis osztályozás módszere nem tökéletes. Van pár szokatlanul vörös spirális galaxis, és pár szokatlanul kék elliptikus galaxis. Mégis, a módszer elég jól működik ahhoz, hogy nagy számú galaxis tulajdonságát elég könnyen tudjuk vizsgálni.

4. gyakorlat Nézd meg a következő galaxisokat az Objektum Böngészőben úgy, hogy rákattintasz az objektum azonosítóikra a lenti táblázatban. Osztályozd őket korai (E, S0, vagy Sa) vagy késői (Sb, Sc, vagy Irr) galaxisokként az u-r értékeik alapján (u és r a galaxis képétől jobbra helyezkedik el). Ezután nézd meg a fényképüket, és osztályozd őket a Hubble hangvillán. (Megjegyzés: lehet, hogy rá kell kattintanod a képre, és megnyitnod a Navigátort, hogy egy jobb nézetet kapj a galaxisról.)

5. kérdés Mennyi galaxis színe egyezik a Hubble hangvilla típusával? Mennyi nem egyezik?

6. kérdés Mit gondolsz, a szín szerinti osztályozás jó (ha nem is tökéletes) módja a galaxisok osztályozásának? Miért vagy miért nem?