Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
     - HII régiók
     - Szupernóvák
     - PhotoZ
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek

Kihívások

A SkyServer kihívásokat arra terveztük, hogy hosszabb projekteken és nehéz problémákon csiszolhasd az elmédet. Ezek a kihívások még kiterjedtebbek, mint a többi projekt végén található "Kutatási kihívások".

A kihívások közül sok olyan, amelyek az SDSS csillagászait is foglalkoztatták, de nem volt alkalmuk végigcsinálni őket. Ezért ha teljesítesz egy ilyen kihívást, lehet, hogy az eredményeidet az SDSS csillagászai fel tudják használni saját kutatásaikhoz. Ha igazi eredményekkel, őszintén hozzá szeretnél járulni a csillagászat jövőjéhez, ez az a hely, ahol megteheted!

A kihívás kiválasztásához kattints a címre vagy a képre:

Cím

Leírás

Kép

HII Régiók

Keress más galaxisokban világító gáz alkotta HII régiókat, ahol a csillagok születnek. Megtalálásukkal segítesz az SDSS képfeldolgozó szoftverének, amely ezeket a régiókat különálló galaxisokkal téveszti össze.

Szupernóvák

A szupernóvák nagyon ritkán fordulnak elő, és a csillagok életének csak egy röpke pillanatát teszik ki, így ritkán figyelhetőek meg. A régi csillagászok akár évekig vadásztak rá, hogy egy-egyet távcsővégre kapjanak. Az SDSS több tízmilliónyi megfigyelt galaxisa között azonban a nagy számok törvénye miatt számos olyan van, amelyben az észlelés során éppen felvillan egy szupernóva. Próbálj te is megtalálni egy ilyen tűt a szénakazalban.

PhotoZ

A galaxisoknak csupán egy százalekának méri meg az SDSS a távolságát, a többiről csak fotometriát készít. Milyen jó lenne egy olyan módszer, ami a fotometria alapján meg tudná becsülni a távolságot, így százszor annyi galaxist rakhatnánk fel a 3 dimenziós világegyetem térképre.