Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
     - HII régiók
     - Szupernóvák
     - PhotoZ
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
HII régiók
 Jellemzők
 Lekérdezés
 Régiók azonosítása
 A Ti katalógusaitok

HII régiók

A legtöbb spirálgalaxis tartalmaz csillagkeletkezési régiókat, amelyek ionizált hidrogénben gazdagok. Az ionizált hidrogént HII-nek is nevezik, ezért ezeket a területeket "HII (há-kettő) régióknak" is nevezik. Mivel a HII régiókban aktív csillagkeletkezés folyik, a csillagászokat rendkívüli módon érdeklik ezek a területek.

Az SDSS majdnem biztos, hogy több száz HII régiót fényképezett le a közeli galaxisokban. De az SDSS-t a HII régiók tanulmányozására használni nehézséggel jár. Mivel az SDSS rengeteg objektumot lát az égen, egy Photo nevű számítógépprogramot használnak ennek a sok objektumnak az osztályozására. Ez megpróbálja az egyes objektumokról eldönteni, hogy az csillag, galaxis, kozmikus sugárzás, valamilyen közeli mozgó objektum-e, vagy esetleg szellemkép (képhiba). Összességében a Photo nagyon jó munkát végez az SDSS által észlelt objektumok azonosításában.

A közeli spirálgalaxisok azonban, amelyek a látómezőben nagyon nagyként jelennek meg, problémát okoznak a Photo programnak. Amikor a Photo megvizsgál egy az alábbihoz hasonló galaxist, akkor ahelyett, hogy egy galaxisként klasszifikálná, több darabra szabdalja! A Photo a galaxisok magját és a fényes HII régiókat gyakran különálló galaxisnak hiszi. Néha egyetlen galaxist hibásan akár hat különálló galaxisként osztályoz.

A zöld négyszög a nagy galaxis egyik HII régióját mutatja, mely tévesen külön galaxisként került osztályozásra.

Hogy meg tudjuk különböztetni a magányos galaxist, benne tévesen azonosított HII régiókkal, és a valóban különálló galaxisokat, egy Plate nevű program olyan galaxisokat választ ki, amelyeknek az SDSS meg fogja mérni a spektrumát. AZ SDSS nem mérheti meg az összes észlelt objektum spektrumát (ez nagyon sok ideig tartana), ezért a Plate dönti el, melyeket vizsgálja meg. Néha a Plate HII régiókat választ spektrumanalízisre. Ha egy galaxishoz tartozó képeket és spektrumokat is megvizsgáljuk, el tudjuk dönteni, melyek a Photo által tévesen osztályozott HII régiók, és melyek a valóban különálló galaxisok.

A Photo következő verziója alighanem meg kell hogy oldja a HII régiók téves azonosításának problémáját. De amíg a csillagászok nem tudják, hány régiót azonosított eddig tévesen a Photo jelenlegi verziója, sohasem fogják tudni, hogy a következő verzió valóban jobb-e. És habár egyetértenek abban, hogy egy katalógus a tévesen azonosított HII régiókról hozzájárulna a felmérés pontosságának ellenőrzéséhez, még senki sem készített ilyen katalógust. Ebben segíthetsz nekik Te.

A küldetésed, amennyiben elvállalod, az, hogy megtaláld azokat a HII régiókat, amelyekhez az SDSS spektrumokat is mért. Ez az információ lehetővé teszi, hogy részletesen tanulmányozhasd a HII régiókat, megtudd, mennyire működik pontosan a Photo program, és összehasonlítási alapot teremtsél arra az alkalomra, amikor egy új, remélhetőleg fejletteb verzióját használjuk majd a Photonak.

Az egyetlen mód, hogy megbizonyosodj afelől, hogy egy HII régiót azonosítottál, hogy vizuálisan megvizsgálod az SDSS-nek azt a mezőjét, amely a galaxist tartalmazza. A Data Release 1 (A SkyServer tartalmazta adatok) több mint 130 000 galaxis spektrumát tartalmazza, tehát nem szemrevételezheted őket egyesével. Továbbá némelyik galaxis nagyon kicsi, és nehéz eldönteni, hogy egyáltalán mi az, amit látsz, tehát más bizonyítékra van szükséged, hogy eldönthesd, HII régióról, vagy egy egész galaxisról van-e szó. Ez az eljárás unalmasnak tűnhet, de fontos része a csillagászatnak: az SDSS csillagászai saját cikkeikhez galaxisok százait vizsgálták meg szemmel.

A következő oldalon némi útmutatót adunk, milyen jellegzetességek lehetnek segítségedre a HII régiók keresésében.