Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
     - HII régiók
     - Szupernóvák
     - PhotoZ
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
HII régiók
 Jellemzők
 Lekérdezés
 Régiók azonosítása
 A Ti katalógusaitok

A HII régiók azonosítása

Ha egyszer megkaptad a HII régiónak vélt objektumokat, használd a Navigátor eszközt vagy az Object Explorert , hogy megnézd, mik is valójában. A spektrumukat is nézd meg, hogy lásd, melyek rendelkeznek a HII régiókra jellemző hidrogén emissziós vonalakkal.

A HII régiók általában a spirálgalaxisok spirálkarjaiban találhatók. Valószínűleg az adataid között felbukkannak az aktív galaxisok magjai. Ezek inkább nagy tömegű fekete lyukak eredményei lehetnek, melyek a galaxismag közeli gázt és port fogyasztják, nem pedig csillagkeletkezés helyei. Ezek a magok nem HII régiók.

Az egyik jel, ami alapján eldöntheted, hogy galaxismagot vagy HII régiót látsz, ha megnézed, hogy a forrás látszik e a ROSAT röntgentartománybeli felmérésen, mivel az aktív galaxismagok gyakran röntgensugarakat is kibocsátanak. Ha a ROSAT is látta a forrást, valószínűleg egy galaxismag az, és nem HII régió. A ROSAT adatai online elérhetők a ROSAT Archive oldalon. Egy másik nyom lehet, ha az objektum spektrumában erős hidrogén emissziós vonalakat találsz, amelyek a HII régiókra jellemzőek.

Ha a galaxis kicsi, használd a nagyítás funkciót a Navigátor eszközben, hogy ráközelíts. A SkyServer mindazonáltal csak korlátozott mértékben képes a nagyításra. Ha további nagyításra van szükséged, töltsd le a megfelelő FITS képeket az Object Explorerrel és használj egy képfeldolgozó programot (mint például az IRIS, lásd a Képfeldolgozás fejezetet) az objektum kinagyításához, hogy eldönthesd, HII régióról van-e szó.

Legjobb erőfeszítéseid ellenére olykor nehéz lehet eldönteni, hogy egy objektum valóban HII régió-e. Ha nem vagy biztos benne, egyszerűen jelöld az objektumot "bizonytalannak". Az SDSS csillagászok gyakran készítenek utólagos megfigyeléseket más távcsövekkel olyan objektumokról, amelyek esetében nem tudtak dönteni.

A HII régiók azonosításának nincsen egyetlen, egyszerű módja. Néha a vizuális szemrevételezés elegendő. Más jelöltek esetén meg kell nézni a spektrumot, rá kell nagyítani a régióra, vagy meg kell keresni az objektumot más hullámhosszaikon. Még ha mindezt meg is teszed, akkor is találhatsz olyan objektumokat, amelyeket nem tudsz egyértelműen a HII régiók közé sorolni.

Kihívás. Kész vagy a kihívásra? Készíts egy katalógust az SDSS adatok között található HII régiókról. Írj egy vagy több lekérdezést, hogy megtaláld a hibásan galaxisként klasszifikált HII régiókat. Használd a galaxisok színét a potenciális jelöltek kezelhető mennyiségűre való leszűkítésére. Vizsgálj meg minden jelöltet több módon, hogy el tudd dönteni, valóban HII régió-e.

A katalógusod minden bejegyzésének tartalmaznia kell az object ID, ra, dec adatokat, és az öt színszűrővel mért magnitúdókat. Egy rövid leírást is mellékelj, hogyan gyűjtötted az adatokat (például: Olyan galaxisokat kerestünk, amelyekre az SDSS spektrumot mért. Olyan objektumokat kerestünk, ahol u - z < x.) Ez az információ fontos ahhoz, hogy más kutatók tudják, honnan származnak az adataid, és el tudják dönteni, hogy fel tudják-e használni őket.

A kihívást Robert Sparks tervezte

Kérdések? Megjegyzések? Javaslatok? Írd meg E-mailben.