Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
     - HII régiók
     - Szupernóvák
     - PhotoZ
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
HII régiók
 Jellemzők
 Lekérdezés
 Régiók azonosítása
 A Ti katalógusaitok

Egy lekérdezés megírása

Most, hogy már tudod, mire van szükséged, hogy megkülönböztess egy HII régiót egy önálló galaxistól, itt az idő, hogy találj néhány jelöltet. Kereshetnéd őket a Navigátor eszközzel is, de mivel a SkyServer több mint 130 000 galaxis adatait tartalmazza, igen sokáig keresgélhetnél. Sokkal egyszerűbb az SQL Keresés eszközt használni és írni egy lekérdezést - egy rövid kis programot, amely csak a szükséges adatokat tölti le.

Ahhoz, hogy megtalált a HII régió jelölteket, egy olyan queryt kell írnod, amely a Photo által galaxisnak tippelt objektumokról kér információt. Olyan galaxisokra lesz szükséged, amelyre az SDSS spektrumot is mért. Továbbá meg kell fontolnod, hogy az 1. kérdés kritériuma alapján hogyan szűkítheted tovább a lekérdezést.

A SkyServer SQL-t (Strukturált Lekérdezőnyelv) használ az adatbázisban való kereséshez. Az SQL lekérdezések három részből állnak:

Select - A select rész azt mondja meg, a keresési kritériumot teljesítő objektumoknak milyen adataira vagy kíváncsi. Valószínűleg szükséged lesz a plate és fiber számokra és az object ID-re, a magnitúdókra (u, g, r, i, z), és a koordinátákra (ra, dec). Más táblákból való információkat is lekérhetsz.

From - Azok a táblák, amelyekben keresni akarsz. A szükséges adatok többségét a SpecPhoto táblában találod, amely egyaránt tartalmazza a fotometriai és spektrális adatokat. De ha gondolod, használhatsz egy join-t is, külön keresve a SpecObj és a PhotoObj táblákban. Esetleg más táblákban lévő információkat is használhatsz.

Where - Feltételeket szab az objektumokra. Ez a része a lekérdezésnek az, ahol leszűkíted a lehetőségeket a SkyServer 130 000 spektrumáról azokra, amelyek tulajdonképpen érdekelnek.

Biztos akarsz lenni benne, hogy galaxisok és nem csillagok vagy kvazárok spektrumát töltöd le, ezért ne hagyd ki a következő sort:

specPhoto.specClass = 2

Ha szükséged van egy bevezetőhöz az SQL használatába, használd a SkyServer Searching for Data HOGYAN-ját. További SQL bevezetőket találsz itt és itt.

Ahhoz, hogy lekérdezéseket intézz az adatbázishoz, ismerned kell az adatbázis szerkezetét. A SkyServer adatbázisának szerkezetével a Séma Böngésző segítségével ismerkedhetsz meg. Tölts el pár percet az SDSS adatbázissal és az adatszerkezettel való ismerkedéssel. Gondolkodj el, hogyan használhatod az SQL kereséseket a HII régiók megtalálásához. Használd az SQL Keresés eszközt a kereséshez. Ne felejtsd el, hogy a keresések 30 másodpercre és 1000 objektumra vannak korlátozva.

Ha megkaptad a HII régió jelöltjeid listáját az SQL keresőeszközzel, kattints a Nextre. A listád valószínűleg néhány száz lehetséges régiót fog tartalmazni. Ha 1000-et kapsz, próbáld meg finomítani a keresésed jellemzőit a where blokkban.