Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
     - HII régiók
     - Szupernóvák
     - PhotoZ
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Szupernovák
 Változó csillagok
 Szupernovák
 SDSS szupernovák
 Kihívás

Szupernovák keresése

Módszerünk tehát a szupernovák keresésére az lehet, hogy megkeressük azokat az galaxisokat, amelyek fényessége jelentősen megváltozott a fotometriai és spektroszkópiai észlelés között. Ehhez elegendő összehasonlítani a specObj tábla fiberMag_g, fiberMag_r, fiberMag_i illetve mag_0, mag_1, mag_2 értékeit. Ez persze túl egyszerű ahhoz, hogy igaz legyen. Az így megtalált objektumok szinte mindegyikénél a hibás észlelés vagy a hibás adatfeldolgozás miatt térnek el a fényesség értékei. Bizonyítékot az adhat, haz így azonosított objektum spektrumában megfigyelhetjük a szupernovákra jellemző széles spektrumcsúcsokat. Rajta indulhat a keresés!

Tipp: tovább szűkíthetjük a szupernova jelöltek listáját, ha a fotometriai és spektroszkópiai magnitúdók eltérését csak abban a tartományban engedjük meg, amely az előző oldalon feltüntetett listában már azonosított objektumokra is jellemző.

A kihívás: Elszántad magad? Próbálj meg szupernovát találni. Írd meg az SQL parancsot ami a magnitúdók alapján kiválogatja a jelölteket! Próbáld kiszűrni a "téves risztásokat" és szűkítsd a jelöltek listáját! Vizsgáld meg a jelöltek spektrumát, és találd meg a szupernovákat!

Challenge designed by István Csabai

Questions? Comments? Suggestions? E-mail the web designer.