Szakkör
 Kezdőknek
 Haladóknak
 Kihívások
     - HII régiók
     - Szupernóvák
     - PhotoZ
 Kicsiknek
 Játékok és vetélkedők
 Linkek
Szupernovák
 Változó csillagok
 Szupernovák
 SDSS szupernovák
 Kihívás

Időbeli változások

A csillagászati objektumok nagy részéről elmondható, hogy emberi időlépték szerint nem változnak. Láthattuk az aszteroida projektben, hogy található néhány olyan égitest amely helyzetét változtatja. Ezek természetesen csillagászati léptékkel közel vannak hozzánk, vagyis Naprendszerünk részei, különben elmozdulásuk olyan kismértékű lenne az égbolton, hogy azt nem tudnánk észlelni. Észlelni tudjuk viszont az objektumok fényességének vagy színének változását, hiszen az a távolságtól függetlenül kimutatható.

Változó csillagok

A csillagok galaxisok fényessége általában csak nagyon lassú változást mutat. Gondoljunk csak arra, hogy mi történne, ha a Nap, amely maga is egy csillag, változtatná fényességét. A csillagok színéről, fényességéről megtanultuk, hogy az erősen függ a háttérben zajló fizikai folyamatoktól, vagyis bármilyen jelentősebb változás nagy valószínűséggel végzetes hatással lenne a földi életre. Ettől szerencsére nem kell tartanunk, viszont Galaxisunk és az Univerzum más részein a csillagászok több tízezer olyan objektumot fedeztek fel, amelyek változtatják fényüket. Ezek közül a leggyakoribbak az úgynevezett változó csillagok. Mivel az ilyen égitestek megfigyelése időigényes, viszont gyakran nem igényel különleges műszerezettséget, a változó csillagok az amatőr csillagászoknak is kedvenc célpontjai.

A változó csillagoknak számos fajtája létezik. Egy részüknél a változás csak látszólagos. Kettős csillagrendszerben például időről időre az egyik csillag eltakarhatja a másikat illetve kissé eltorzíthatja annak alakját, így tőlünk nézve periodikius változást észlelünk a fényességben. Vannak olyan csillagok is, ahol a változást a csillag belsejében zajló fizikai folyamatok hozzák létre. Az úgynevezett cefeidák (a Cepheus csillagképben található az egyik legismertebb ilyen csillag) pulzáló mozgást végeznek, amelynek tipikus periódusideje egy és nyolcvan nap közé esik. A változó csillagok némelyike kevésbé szabályosan változtatja fényét, sőt vannak olyanok is amelyeken csak nagy ritkán fordulnak elő olyan kataklizmák amelyek a fényesség hirtelen változását okozzák. Ilyenkor általában egy jelentősebb kitörés, vagy egy másik objektumból származó anyag- elszívás történik. Leglátványosabb képviselőik a novák és a szupernovák.

Mik is pontosabban a szupernovák? Kattints tovább és megtudhatod!